Medlem

Publikkontrollen

Skriv ett nytt inlägg

 
 
 
 
 
Fält markerade med * är obligatoriska.
Din e-postadress kommer inte att publiceras.
Vi förbehåller oss rätten att redigera, ta bort eller inte publicera inlägg.
Inlägget visas när vi har granskat det.
79 inlägg.
PENSIONÄRSTRÄFF 21 FEBRUARI skrev den 12 februari, 2024 kl. 17:43
PENSIONÄRSTRÄFF GRANBY - TISDAG DEN 21 februari 2024

Ibland är det svårt att få till stånd träffar med "lagom" mellanrum och denna gång har det gått ovanligt lång tid sedan senast. Hoppas den dag som nu är bokad kan passa dig!

Som vanligt vill jag påpeka att deltagarna inte måste vara pensionärer. Det räcker med att man är ledig på dagtid mellan klockan 10 och 14 det datum då träffen är bestämd.

En del av oss brukar vandra via Linneaberg till “Kenneths sten” (med på ett av klubbens vykort) och tillbaka längs den så kallade “E4:an” (ett namn på en stig som uppstod när en stor mängd löpare gjorde samma vägval på en sträcka i en tävling för många år sedan).

Några kanske rundar sjön Ormputten, en mytomspunnen plats för dem som brukar orientera från Granby!

Andra väljer att bara promenera till Linneaberg och vända där. Några stannar kvar i klubbstugan.

Som vanligt avslutar vi träffen med trevlig samvaro i storstugan och förtäring av medhavd matsäck.

VÄLKOMMEN!
Hasse Carlsson
Hasse Carlsson skrev den 17 januari, 2024 kl. 19:23
PENSIONÄRSTRÄFF PÅ GRANBY 17 JAN 2024

Denna onsdag var vi 10 glada pensionärer som trots ymnigt snöfall och stark vind tog oss till vår klubbstuga.

Detta trots att vi förvarnats om en full avloppstank som innebar att toaletterna innomhus kanske inte skulle gå att använda. Dock hade problemet framförts till Janne Dahlin som omgående beställde ”slamtömning” av vår avloppstank och fick besked om att det skulle kunna ske under onsdagen (17 /1).

Glädjande nog blev detta gjort så tidigt att före detta stugfogden Åke Johansson, som rest från Täby med hjälp av färdtjänst, kunde se att det ta problem var ur världen innan övriga kommit på plats.

Som vanligt gick några tur och retur Linneaberg, eller åtminstone en del av sträckan. Jan Falk, orienterare och redaktör för Hellasbladet, åkte sträckan på skidor.

På grund av det rätt dåliga vädret så valde några att stanna i klubbstugan.

Det avslutande fikat avnjöts om vanligt under livliga diskussioner och berättelser av gamla minnen och nygjorda erfarenheter. Vi hade det helt enkelt VÄLDIGT TREVLIGT!

Innan vi bröt upp bestämde vi att NÄSTA TRÄFF ska hållas den 21 FBRUARI!

Ni är alla välkomna till den
Anders Thureson skrev den 2 december, 2023 kl. 11:37
Välkommen till årsmöte för Hellas orienteringsklubb, torsdag 22 februari klockan 18:30 i Granby.
Efter årsmötet blir det kaffe och tårta för de som önskar.
Motioner lämnas till styrelsen senast den 31 december.
Hasse Carlsson skrev den 28 september, 2023 kl. 17:13
PENSIONÄRSTRÄFF GRANBY - TISDAG DEN 24 OKTOBER

Ibland är det svårt att få till stånd träffar med "lagom" mellanrum och denna gång har det gått ovanligt lång tid sedan senast. Hoppas den dag som nu är bokad kan passa dig!

Som vanligt vill jag påpeka att deltagarna inte måste vara pensionärer. Det räcker med att man är ledig på dagtid mellan klockan 10 och 14 det datum då träffen är bestämd.

En del av oss brukar vandra via Linneaberg till “Kenneths sten” (med på ett av klubbens vykort) och tillbaka längs den så kallade “E4:an” (ett namn på en stig som uppstod när en stor mängd löpare gjorde samma vägval på en sträcka i en tävling för många år sedan).

Några kanske rundar sjön Ormputten, en mytomspunnen plats för dem som brukar orientera från Granby!

Andra väljer att bara promenera till Linneaberg och vända där. Några stannar kvar i klubbstugan.

Som vanligt avslutar vi träffen med trevlig samvaro i storstugan och förtäring av medhavd matsäck.

VÄLKOMMEN!
Hasse Carlsson skrev den 10 augusti, 2023 kl. 13:50
TRÄFF i GRANBY PENSIONÄRER och andra … Onsdagen 9 augusti

Närvarande: Errol och Wanja Wicksell, Levi och Monica Lillkvist, Bosse och Monica Winald, Rolf och Kristina Skoglund, Sverker Tirén, Tommy Svensson, Kenneth Berglund, Åke Johansson och Hasse Carlsson.

Som vanligt gav sig några iväg på olika långa vandringar medan andra tog det lugnt i klubbstugan. Den här gången var några inriktade på svampplockning. Några gick till ”Keneths sten” och andra nöjde sig likt mig med att gå grusvägen tur och retur Linneaberg under livligt samspråk.

Medan vi stod och snackade vid Linneaberg dök det upp ett par bekanta klubbmedlemmar ur skogen. Det var Karl-Erik och Adam Bäckström som med familjen varit ute och plockat svamp. Kul att se dem så här när ganska många år gått sedan vi senast träffat dem.

Tuffingen Åke kämpade på med sin rullator och hann nästan upp till Linneaberg innan vi som vänt mötte honom och jag slog följe med honom tillbaka till klubbstugan och våra matsäckar.

Fikat blev som vanligt fantastiskt trevligt och alla njöt av att prata ”i verkliga livet” med varandra direkt över borden som ställts samman i en fyrkant med plats för alla.

Samtalen handlade bland annat om mina erfarenheter av O-Ringen Åre och om vilka andra klubbmedlemmar som varit där. En del fanns att berätta …

Vi hade också fått ett mejl från Jörgen Retsloff som, vid tidigare träff, utlovat information vad styrelsen gör för att ta tillvara det fina jobb som Stugkommittén tidigare gjort. Informationen gav besked om vad som görs/utreds/planeras gällande avlopp, ventilation och långsiktiga åtgärder. Besked som tyder på att de har bra koll och goda ambitioner. Vi fick också veta att en ny modell för uthyrning är på gång.

Jörgen lovade också att återkomma vid kommande träffar.

Jag informerade om att Skogskarlars Klubb har inbjudit medlemmar att, klockan 17 onsdagen den 30 augusti, delta in stadsvandring med tipspromenad i Nationalstadsparken (Haga). Om vilja finnes fortsätter man efteråt till önskat ”vattenhål” i Vasastan. Föranmälan senast 29 augusti per mail till Tor Lindström : oltorlind@gmail.com .

Sverker Passade på att informera om att broder Torbjörn fyller 80 år på lördag den 12 augusti och ”uppmanade” hugade personer att skicka digitala hälsningar (tex per mail torbjorn.tiren@gmail.com eller på FB där han också finns.

Så avslutades träffen med att vi beslöt att nästa träff ska hållas tisdagen den 12 september! Undertecknad informerar snarast per gruppmail med en påstötning veckan innan.

Lägger in denna text på ”Publikkontrollen” under rubriken ”Medlem” på Hellas hemsida.

Hasse Carlsson
Hasse Carlsson skrev den 1 augusti, 2023 kl. 17:23
Mellan den 22 och 30 juli gjorde vi i Hellas Orientering en klubbresa till Åre för att delta i årets O-Ringen. Vi bodde i stugor belägna i Tegefjäll några kilometer väster om Åre By. Resan dit gjorde vi individuellt i egna bilar. Till exempel åkte jag och Ingrid upp i två etapper så att vi kunde besöka en gammal arbetskamrat till Ingrid, en kamrat som också brukar spela golf med Bosse Winald på somrarna.

Lördagen före etapp 1, då alla kommit, samlades vi till ett möte om tex transporterna till och från etapperna. Starttiderna var ju ganska spridda så det gällde att tänka till ordentligt. Jag hade turen att dela stuga med Ove och Maggan Andersson och Agnes Björk och vi kunde de första 4 etapperna lösa transporterna inom ”huset”. Dvs Ove körde oss alla till alla de första 4 etapperna. Ingrid och jag handlade diverse förnödenheter och köpte varsin pizza på en restaurang i Åre by. De skulle stänga om 10 minuter så vi fick äta dem hemma.

De första två etappernas Arena låg vid Trillevallen. Första etappen var för min del (H75Kort) 2630 m lång. Terrängen var enligt min mening rätt tuff med tät vegetation, myrar och en del kraftiga stigningar. Banan visade med stor tydlighet att jag borde varit mycket bättre tränad. Jag blev så trött att jag inte kunde koncentrera mig och lösa de problem som uppstod efter hand och jag valde att ge upp en av kontrollerna och därmed bli bokförd som ”Felstämplat” redan första dagen. Lite plåster på såren fick vi då vi åt en överraskande god pasta med heta räkor på en restaurang i Duved.

Andra etappen bestod till större delen av fjällorientering med väldigt stora nivåskillnader vilket passade min fysiska kondition väldigt illa och jag valde även denna dag att ge upp en kontroll. Hann i alla fall njuta av en härlig fjällnatur i fint väder med, ibland, storlagen utsikt. ”Felstämplat” blev alltså min dom även denna etapp. På kvällen grillade hela gänget korv, grönsaker och annat samt åt diverse chips och andra tilltugg som fanns att tillgå. En och annan öl och vinglas slank också ned, nästa dag var ju tävlingsfri.

Tisdagen den 25 juli var alltså en tävlingsfri dag vilket passade min orienteringsförmåga alldeles utmärkt. Tyvärr hade då Ingrids vänstra knä som redan innan resan startade värkte nu blivit så illa att vi fick åka till vårdcentralen i Åre. Där fick Ingrid bra hjälp med goda råd och ett par kryckor till hjälp. Inte optimalt för en ledig dag men till kvällen haltade vi in på en restaurang i Duved där vi åt pasta med heta räkor. Jättegott!

Etapp 3 som gick i Järpen bjöd en terräng som passade mig betydligt bättre och jag tog alla kontrollerna utan större problem. Dock inte någon framskjuten placering (58:e, med 68:28 min på 2730 meter) men några hade jag i alla fall efter mig. För övrigt var det fler än jag som uppskattade terrängen som mer liknade den vi var vana vid. Någon (kanske jag) utbrast ”äntligen lite riktig orientering” … Åt pizzorna vi köpte av Coop på lediga dagen, amerikansk typ med väldigt bra smak.

Den onsdag fick vi (Ingrid) och besök av en celebritet från orienteringsvärlden då Birgitta Billstam hälsade på sin gamla (för 55 år sedan) klasskamrat till Ingrid. Birgitta hade även denna dag vunnit sin klass (D75) såsom hon gjorde alla dagar utom den första då hon ”bara” blev tvåa.

Så blev det dags för två etapper från Arena Ånn där terrängen bjöd många gröna partier och en hel del myrar. Vid starten av etapp 4 regnade det kraftigt och man blev nerkyld och nedstämd. Det blev också alltför svårt att klara kartläsningen och följa terrängen när glasögonen såg ut som fönster i en forna tiders fiskaffärer. Allt jag såg var ”typ” pixlat. Jag gav därför upp försöken att hitta första och andra kontrollen men regnet minskade och jag fixade resten in till målet. På kvällen åt vi pasta med pesto, helt OK.

Etapp 5 kommer jag att minnas särskilt, bland annat för att HD75 och HD80-Kort fick busstransport en del av de 3800 meterna till start. Heder åt den som kom på det! Men de starkaste intrycken gav mygg, knott och ett begynnande regn vid starten. Regnet vid starten visade sig snart vara inledningen till en, vädermässigt, alldeles förskräcklig etapp där hällregn, åskdunder, blixtar och hagel (marken blev stundtals helt vit) dominerade min upplevelse denna dag. Värst var en av de allra värsta åsksmällarna i min närhet då det luktade bränt och en person började skrika som jag tyckte hjärtskärande. Otäckt! Du anar säkert att mina glasögon även denna gång gjorde det svårt för mig och helt rätt, jag missade 4:e kontrollen. Kuriosa från etappen är att jag kom lite ur kurs mot slutet av banan och jag fångades upp av miniknatets bana och sprang den fram mot de två sista kontrollerna.

På kvällen samlades alla för fotografering, lagbilder och bilder av pristagare i vår interna spurttävling över långa och leriga upplopp. Leonas delade ut priserna och fick själv en korg med diverse gott som tack för att han, Galina och William fixat hela vår vecka på ett mästerligt sätt. Utan dem hade vi aldrig fått denna vecka avkrävande orientering och gott kamratskap i fjällvärlden. TACK för det!

På kvällen åt vi som bodde på ”Mellanalpen 8A” middag med vin på ”Restaurang Agnes”. Där serverades stekt haloumi, ungsbakade potatisklyftor, tzatziki och en god sallad. Härligt Agnes!

Hemresedagen börjades med packning av det sista och avresa var och en enligt sina planer. Ingrid och jag tog oss först till Överhogdals Forngård där vi åt våfflor med rökt röding och tittade på ett litet men fantastiskt museum om traktens textilhantverk. Där fanns avbildningar av Europas äldsta tapeter mer än 1000 år (originalet finns på Jamtli i Östersund). Sedan drog vi vidare mot Sandviken där vi hittade Mulligans Pub som vi kunde parkera så nära att Ingrid med stöd av sina kryckor orkade kämpa sig in på. Där fick hon en härlig hamburgare med ost och bacon medan jag åt riktigt god ”fish and chips”. Det gjorde oss starka nog att köra vidare ända hem till Gustavsberg.

/Hasse Carlsson

Bonusmaterial från Ingrid som på grund av sitt värkande knä mest varit bunden till vårt hus. Hon har läst och läst … och har tre tips på bra böcker som hon tror ni skulle uppskatta:

”Lektioner i kemi” av Bonnie Garmus
”Himmel över Alaska” av Kristin Hanna
”Den frusna trädgården” också av Kristin Hanna
Håll till godo!
Hasse Carlsson skrev den 18 juni, 2023 kl. 14:30
Fina prestationer av Galina respektive Leonas i Venla- och Jukola-kavlen och för klubben
OK VERSME LITAUEN!

Damlaget blev till slut 256:e lag av 1550. Galina växlade som 77:a på sin förstasträcka!

Herrlaget blev till slut 96:e lag av 1697. Leonas hade 46:e tid på sin tredjesträcka!

Vi kan vara stolta att ha dem som medlemmar!

/Hasse Carlsson
Hasse Carlsson skrev den 7 juni, 2023 kl. 18:52
PENSIONÄRSTRÄFF 7 JUNI 2023

Denna dag var det en mindre skara än vanligt, bara 8 personer (Ulla-Britt och Kenneth Berglund, Wanja och Errol Wicksell, Levi Lillkvist, Hasse Eriksson, Tommy Wendt och jag.

På distans följdes vi av Jonas Berglund, en fantastiskt duktig orienterare, som sedan många år bor Halden Norge. Vi skickade ett par bilder från vår dag till honom och fick till svar: ”Ser härligt ut! Är med er i tanke, själ och hjärta! Tack för hälsningen.” Han berättade också att han strax skulle springa Haldens motsvarighet till Luffarligan.

Vi inledde dagen med att ställa fram och rengöra våra utemöbler och att ”knycka igång” vår motorgräsklippare och Levi körde några varv med klipparen innan vi gav oss iväg på vandring.

Som vanligt gick vi till ”Kenneth´s sten, som kommit att bli ett klassiskt mål på våra träffar. Hela tiden under vandringen fylldes luften av ivriga samtal om såväl stora som små ting tex att de invasiva Lupinerna som börjat komma upp borde/måste tas bort innan de tar över …

Väl åter vid klubbstugan duschade några medan andra direkt tog plats vid fikaborden. Medan vi satt där ringde Kenneth till Åke (Johansson) och hälsade från oss alla. Åke var förhindrad att komma idag för att något med fönstren i hans lägenhet skulle åtgärdas, så han väntade på hantverkare. Hoppas komma nästa gång.

Innan det var dags för hemfärd diskuterade vi när vi ska ha nästa träff och kom fram till att tidigt i augusti kan vara bra. Därför har jag bestämt att träffen blir tisdagen den 8 augusti (påminnelse kommer när dagen nalkas).

/Hasse Carlsson
Hasse Carlsson skrev den 17 maj, 2023 kl. 20:15
PENSIONÄRSTRÄFF 17 MAJ

Inledningsvis vill jag påpeka att deltagarna inte måste vara pensionärer. Det räcker med att man är ledig på dagtid mellan 10 och 14 det datum då träffen är bestämd.

Rolf och Kristina Skoglund, Ulla-Britt och Kenneth Berglund, Levi och Monica Lillkvist, Tommy Svensson och Ling, Errol och Wanja Wicksell, Hasse Eriksson, Jörgen Retsloff, Ann Törner och Hasse Carlsson kom till Granby trots att det då och då kom en regnskur. Kul!

Wanja var namnet för dagen eftersom hon hade namnsdag! Det var också härligt att få träffa Ann som vi inte träffat på flera år. Ann hade dessutom bakat rulltårta med hemgjort äppelmos.

En del av oss vandrade till “Kenneths sten” (med på ett av klubbens vykort) och tillbaka längs den så kallade “E4:an” (ett namn på en stig som uppstod när en stor mängd löpare gjorde samma vägval på en sträcka i en tävling för många år sedan).

Andra valde att promenera till Linneaberg och några stannade inomhus i ruskvädret.

Som vanligt avslutades träffen med trevlig samvaro i storstugan och förtäring av medhavd matsäck och Ann´s rulltårta.

Nästa träff bestämde vi ska hållas redan om tre veckor, på onsdagen den 7 juni.

Välkomna!

Hasse Carlsson
Hasse Carlsson skrev den 18 april, 2023 kl. 15:04
Sexton (17?) glada gummor och gubbar hade en härlig dag i solen vid klubbstugan i Granby.

Denna dag delade vi stugan med fyra orienterande ungdomar från Litauen som bland annat deltagit i tävlingar i Swdish League.

Några stannade vid klubbstugan medan andra promenerade/joggade, vissa ända till Ormputten.

Monica Lillkvist hade bakat även denna gång. Morotskaka som hon, helt obegripligt, var missnöjd med! Jag och, vågar jag påstå, alla andra tyckte det var gott!

Medan vi var samlade vid fikabordet tog Jörgen Retsloff till orda och tackade gamla stugkommittén för deras jobb att hålla stugan i gott skick. Han berättade att det pågår arbete för att hålla kvaliteten uppe och att de som nu är engagerade kommer att kontakta oss för att få del av våra erfarenheter. Härligt att höra!

17 maj är det dags för en pensionärsträff igen!

Jag hoppas att firande av Norges nationaldag ska hindra deltagande i vår egen högtidsstund på Granby!

Hälsningar
Hans Carlsson
Hasse Carlsson skrev den 7 mars, 2023 kl. 15:25
Pensionärsträff Granby tisdag 7 mars

Femton glada gummor och gubbar hade det kanonbra!

Jogging, promenad samtal, fika efter individuella önskemål!

Monica Lillkvist hade bakat paj ...

18 april är det dags igen! Glöm inte matsäck!

Hälsningar
Hans Carlsson
Hasse Carlsson skrev den 9 februari, 2023 kl. 08:08
Hej!

Idag (8/3) träffades ett glatt gäng i klubbstugan. Det var hela 13 medlemmar i mogen ålder. Förutom mig så var det:
Errol och Wanja Wicksell
Kenneth och Ulla-Britt Berglund
Rolf och Kristina Skoglund
Jan och Jörgen Retsloff
Tommy Svensson
Sverker Tirén
Levi Lillkvist
Hasse Eriksson

Vi gjorde promenader på vägen till Linneaberg efter eget fritt vald längd hela tiden under ivrigt samspråk.

Ett gäng vände vid "Kenneths sten" (välkänd av många veteraner) och Jörgen sprang runt Ormputten i sällskap av sin hund.

Sverker och jag agerade "kö-karlar", men när vägen började luta utför ansåg Sverker att det var dags att, precis när jag ställt mig för att lätta på trycket, börja jogga lite lätt vilket han också gjorde. Notera den karaktäristiska armföringen och det mycket lätta (och korta) steget i förstoringen av hans undflyende skepnad!

Här skulle det funnits en bild om "Publikkontrollen" haft den möjligheten!

Åter i klubbstugan var det dags för matsäcksätande Under gemytliga former och accompanjerat av ivriga diskussioner om allt möjligt, stort som smått.

NÄSTA TRÄFF BLIR TISDAGEN DEN 7 MARS!

Vi kan samsas fler än vi var denna gång så tveka inte att komma med oss!

Varför inte en onsdag denna gång? Jo den 22 februari kommer säsongens Luffarligor igång och av den anledningen bör vi nog lämna onsdagarna fria för dem som vill springa orientering. I fortsättningen kommer vi därför att växla mellan tisdagar och torsdagar - om jag får bestämma 😁
Hasse Carlsson skrev den 11 oktober, 2022 kl. 14:18
Skapat av Leonas:

25-mannalaget kom runt - med rekordmånga debutanter

13 av 25 - fler än hälften av löparna i Hellas 25-mannalag var debutanter. Och vi klarade målsättningen: Att komma runt.

(Artikeln finns även på www.hellasgarden.se)

Det fanns många segrare när 25-mannaorienteringen avgjordes i Visättra i helgen.

Stora Tuna som kom först över mållinjen, några sekunder före en jagande trio, är en av dem.

En annan segrare var vi, Hellas orientering.
Kanske hade vi fler debutanter än något annat lag.

En matematiker sammanfattar

Lagkaptenen och tränaren Leonas Moscunas räknar ihop 13 debutanter, och som den matematiker han är bjuder han även på några fler siffror: 52 procent av löparna genomförde stafetten för första gången, laget slutade på plats 218 av 319 lag. Vi hade alltså 31,66 procent av de startande lagen bakom oss.

Första gången utan "inlånade" löpare

Leonas gjorde själv en mycket fin insats på andra sträckan och Hellas låg då på plats 35.

— Jag tror det är första gången (på 2000-talet) som vi genomfört 25-manna utan "inlånade" löpare, säger en nöjd kapten när hellasorientering.se ber honom sammanfatta tävlingen.

Även klubbens andra elitlöpare, Galina Ribediuc presterade på högsta nivå på första sträckan, där hon växlade på plats 44.

Utanför kartan

På tisdag firar klubben i Hellasgården genom att analysera loppen och lyssna till alla löparnas utmaningar denna soliga söndag.
Det sägs att någon av löparna har varit utanför kartan och hittat tillbaka igen.
Det lär bli en intressant genomgång på tisdag kväll!
Hasse Carlsson skrev den 15 juli, 2022 kl. 15:09
KLUBBRESA 2022

(Texten skriven av Hasse Carlsson baserad på olika Instagraminlägg - Stefan Holmqvist - med flera.)

Årets resa gick till Bunge med deltagande i Gotlands 2- och 3-dagars. Vi bodde på vandrarhemmet som är en före detta skola för utbildning av flygare och flyglottor (Ingrid hade varit där 1966 som flyglotta).

Orienteringen var härligt annorlunda. Terrängen mycket platt och full av taggbuskar, fullt av stängsel och murar som både utmanade och hjälpte.

Leonas hittade på att vi skulle gruppera fem lag där vi skulle tävla internt genom att spurttiderna för alla deltagare i lagen summerades. Detta ledde till att vi fick se alla hellaslöpare prestera galet snabba spurter. Jag var alltid sist av våra spurtare men två dagar hade jag snabbaste spurten i H75-klassen och det gav ju viss tröst för i övrigt mediokra/usla insatser.

Under måndagen den 11 juli, som var en “vilodag”, provade många av oss lite orientering och bad. Ingrid och jag gjorde en rejäl rundtur på ön från Fårösund till i norr till Hemse i söder.

Många bra resultat gjordes både i huvudklasser och på öppna banor. Under de fyra tävlingsdagarna inkasserade vi (inte jag förstås) sammanlagt 25 placeringar topp tio! I totalen för 3-dagars tog sig 9 stycken in bland de tio bästa i sina klasser.

Jag för min del lyckades aldrig komma underfund med den gotländska naturen vilket många gånger ledde till att jag ofta kom ganska deppig till den avslutande spurten mot målet. Men vår interna tävling väckte tävlingsdjävulen till liv och att alla hejade fick mig att satsa allt jag hade kvar!

Det har varit superkul! Tack till alla klubbkamrater som förgyllt vår resa. Tack Leonas (Galina och William) för allt ni gör för våra ungdomar!

Varmt tack till er alla!

Hasse Carlsson

Skulle gärna delat bilder på hemsidan men har glömt hur man gör det .
Johan L skrev den 8 maj, 2022 kl. 11:20
Bra kämpat genom hela natten allihopa! Alla i mål nu vad jag kan se. Kul att se så många debutanter springa bra. Klarar man 10mila klarar man allt!
Pernilla skrev den 8 maj, 2022 kl. 07:33
Fantastiskt bra sprunget, långa sträckor mitt i natten!
Hoppas ni har det bra!!
Hasse Carlsson skrev den 8 maj, 2022 kl. 02:18
Hej!
Jag har skrivit mina kommentarer till ungdoms- och damkavlarna direkt under punkten "Aktuellt " på klubbens hemsida.
Fortsätter så men nu när fjärde sträckan i "Tiomilakavlen" just inletts för vår del kommer mina kommentarer att glesna ... jag är ju en gammal man och orkar inte följa hela dygnet ... gäsp. ...
Leonas skrev den 7 maj, 2022 kl. 19:53
Stor tack för alla hälsningar!
2 dagstafetter avklarade. Nu väntar natten!
Jenny och Sigge skrev den 7 maj, 2022 kl. 07:23
Heja, heja! Stort lycka till !
Pernilla skrev den 6 maj, 2022 kl. 21:37
Heja heja heja alla 3 Hellas lagen!!
Petra skrev den 6 maj, 2022 kl. 20:40
Lycka till alla som ska springa imorgon! Håller tummarna!
Hasse Carlsson skrev den 6 maj, 2022 kl. 17:58
Hej!
Hoppas ni alla har det riktigt bra. Inte är alltför nervösa eller stressade.
Jag och Ingrid kommer att, på nätet, följa ert tävlande så gott det går.
LYCKA TILL!
Anders skrev den 6 maj, 2022 kl. 15:32
Lycka till Hellas Orientering!
Caroline skrev den 6 maj, 2022 kl. 12:05
Lycka till på 10MILA!
Hasse Carlsson skrev den 30 oktober, 2021 kl. 19:00
HEJ länken fungerar inte men texten kommer här:

Lördagen den 30 oktober hade Leonas lagt orienteringsbanor för medlemmar med olika erfarenhet, kunnande och fysisk förmåga.

I storstugan efter orienterandet satt (eller kröp) medlemmar i åldrar från 1 - 85 år och åt soppa, mackor, kaffe och kakor som Leonas fixat.

Bilderna är mitt sätt att bevisa vilka kontroller jag varit vid. (Tog själv bara 8 av 1 kontroller på min bana)
Hasse Carlsson skrev den 30 oktober, 2021 kl. 18:27
Hej!
Länken nedan hoppas jag ger dig tillgång till några bilder från idag.

https://www.facebook.com/1550201191907647/videos/4792927740775125/

Hälsar
Hasse Carlsson
Leonas skrev den 20 oktober, 2021 kl. 14:47
Hej, jag planerar springa en nattorientering i Gömmaren ikväll med start ca kl.19:00. Någon som vill starta samtidigt? Jag kan skriva ut kartor.
Hasse Carlsson skrev den 13 september, 2021 kl. 16:55
Hej igen!

Idag har jag varit med stugkommittén ute i klubbstugan Granby. Där fanns en del materiel som behövde sorteras och placeras på sina rätta platser.

Ulla-Britt (Berglund) avstod denna uppgift (med övrigas godkännande) och tog en svampkorg med sig ut i skogen och när vi gubbar var klara med vårt tog några av oss en mycket kort promenad tur och retur Bomans backe.

Efter det återstod bara sedvanligt gemensamt fika, idag förstärkt med en wienerlängd.
Hasse Carlsson skrev den 13 september, 2021 kl. 16:45
Hej!

I lördags sto och det var fint att se så d Hellas Orienteringsklubb som arrangör av Stockholms Sprint-DM. Platsen var Eriksdalsbadet med omgivningar. Vädret var härligt och det kändes fint att se så många grönklädda klubbkompisar med stor entusiasm utföra sina funktionärduppgifter.

Jag, för min del, hade till uppgift att sätta ut, bevaka och efter tävlingen samla in sex kontroller i och nära ett koloniområde högt ovanför badet. "Min" Ingrid hade ansvar för andra kontroller.

När jag gjort det jag hade i uppgift och rapporterat till sekretariatet etablerade jag ett "basläger" (matsäck och kläder) nära en av kontrollerna och med möjlighet att med några få steg se fem av dem och den sjätte mindre än 100 meter bort.

Strax efter att första starten gått klockan 12:00 och jag sett att löparna hittat "mina" kontroller utan problem så tog jag den första fikarasten i mitt basläger.

Många löpare och "civilister" passerade mig under resten av tiden fram till klockan 16:00. Gemensamt för dem alla var att de var väldigt positiva till arrangemanget. Kolonisterna sa att de var glada att se så många röra sig i deras älskade koloniområde. De gillade särskilt att det var så skiftande ålder på deltagarna och flera sa att vi var välkomna igen nästa år. Många som bara promenerade förbi var nyfikna på vad som pågick och sade att de tyckte det såg trevligt ut med så mycket folk i rörelse.

När tävlingen var över och vi alla lämnat in våra nedtagna kontroller till sekretariatet gick Ingrid och jag på restaurang för att slippa laga en sen middag i hemmet. Grekisk "Biffteki" och varsitt glas rött vin satte punkt för en i många bemärkelser solig dag!

Hoppas ni alla som var med hade det lika gott som jag!
Hasse Carlsson skrev den 8 september, 2021 kl. 18:12
Hej!

Idag (8 september 2021) har jag varit till Källbrinks IP och sprungit en bana i Luffarligan. Jag valde bana D, den näst kortaste.

Bytte om och upptäckte då att jag glömt ta med den smarta väska jag brukar bära min smarta telefon i under orienteringen. Jag stoppade mobilen i kartfodralet och gav mig iväg till starten.

När jag efter start tog ut kompassriktningen upptäckte jag vilket härligt stöd mobilen gav för kompassen på kartan. Nästan som ett litet bord.

Tyvärr har ju mobiltelefoner, hur smarta de än är, den bristen att de stör kompassnålar och min färd mot den första kontrollen blev ganska osäker för jag fick inte terräng och karta att stämma. Till sist kunde jag i alla fall medelst kartläsning och terrängstudier lotsa mig fram till den.

Vägen till den andra kontrollen var kort och den hittade jag lätt med bara kartläsning. Avståndet till den tredje kontrollen var betydligt längre och jag tog ut en kompassriktning och följde den utan att komma stigar, sankmarker, branter etc som kartan visade att jag skulle komma till. Det blev jag dock varse när jag kom till startpunkten och i alla fall var säker på var jag då befann mig.

Tog en ny kompassriktning som jag genast såg var alldeles "åt helsike" för jag skulle springa i nordlig riktning längs en sankmark/sjö och kompassriktningen visade något helt annat. Efter en del funderade och testning begrep jag att det var mitt "smarta bord, mobiltelefonen" som lurade min kompassnål och jag tog en ny riktning utan bordet och då som genom ett trollslag visade kompassen mig i rätt riktning.

Resten av banan gick rätt bra men jag hade blivit utmattad och missmodig så tempot blev inte så vidare värst högt.
Maggan skrev den 7 september, 2021 kl. 19:14
Hej !
Har en fråga och hemsidan kunde inte hjälpa mig.
Var till Hellasgården i kväll men hittade ingen från Hellas. Var träffas ni och tränar nuförtiden, gästköket står det. Träffade Jan Dahlin på parkeringen men han visste inte. Han hade sett Leonas på ett ställe och några från Hellas på ett annat. Var där straxt före 18.00 och irrade runt och letade. Nåja hunden blir glad. Hon fåt en långpromenad extra i ställer.
Hasse Carlsson skrev den 31 augusti, 2021 kl. 18:34
Hej!

Förra måndagen, den 23 augusti, blev inte som vanligt för då bjöd Monica och Levi Lillkvist på lyxiga smörgåstårtor med fika och tårta som smarrig avslutning.

Hurra, hurra, hurra, hurra för Levi! (Lite i efterskott. )
Hasse Carlsson skrev den 31 augusti, 2021 kl. 18:04
Hej!

Igår var jag och fyra kompisar från Stugkommittén ute vid klubbstugan för vila och motion.

Vi gick som vanligt grusvägen till Linneaberg där tre av oss fortsatte genom skogen på Brinkslingan till Öranvägen.

Där drabbades jag av "storhetsvansinne" och beslöt att jogga de återstående
1,5 kilometerna hem till Granby.

Efter duschning blev det dags för sedvanligt fika denna gång kryddat med diskussion om hur vi ska möta upp kommunens aviserade miljötillsyn som det webbmöte de föreslår.

Tack vare Ulla-Britt Berglund och Anders Winald kom vi fram till att vi i Stugkommittén kan se inspektionen an med tillförsikt.

Tack mina trogna kamrater för ännu en skön måndag!

OBS! Alla medlemmar är välkomna att delta!
Leo Svenre skrev den 16 augusti, 2021 kl. 14:33
Hej!
Som ni säkert vet, ganska många av våra ungdomar och familjer har fått chansen att få orientera in Idre/Grövelsjön och bli otroligt blötta.
Området är otroligt, med fantastiska vyer på fjället och en väldigt fin skog. Väldigt mycket sänkmark däremot, så lite irriterande att springa, men endå. Vi fick också bo i IOGT-NTO Fjällstuga i Lovåsen, vilket också var vädligt fint. Vi fick dela huset med några Orienterare från Avesta av alla ställen.
Tävlingarna gick ok för det flesta av oss. Personligen så gick det katastrofalt, men jag kan inte säga att det inte var roligt.
Hela resan var rolig, men det är skönt att vara tillbaka i Stockholm, där man kan både orientera och vara torr.
Vi ses i skogen!
Hasse Carlsson skrev den 15 augusti, 2021 kl. 12:44
Hej!

I fredags eftermiddag var jag ute vid Gladö för att sätta ut 13 kontroller inför helgens orienteringstävling.

Ryggsäcken var packad med diverse verktyg, tejp, rep, ombyteskläder och dryck. Ganska tung, för en gammal man, att bära runt i tuff terräng.

När jag hämtade materialet för kontrollbyggandet så dök Jörgen Retsloff upp och erbjöd sig att hjälpa mig. Jag tackade ja och det var ett väldigt klokt beslut för då kunde vi dela på bärande av OL skärmar, SI enheter med mera.

Vi beslöt i samråd med Eva Gustavsson, huvudansvarig för Hellas del av dubbeltävlingen tillsammans med Snättringe, att gå vår bana tillsammans och inte ta hälften var.

Det gick väl inte så snabbt för oss. Mina extra år på nacken, 14 jämfört med Jörgen, sänkte farten en hel del. Dessutom gav den "tungt" lastade ryggsäcken en besvärande obalans åt min framfart i terrängen.

Däremot hade vi det väldigt trevligt. Vi hade massor att prata om. Minnen från förr, utbyte av information om våra nuvarande liv och tankar på framtiden. Tack Jörgen för den "strapats" som genom gott kamratskap blev till en fin upplevelse.

Jag kan konstatera att det kamratskap som medlemskap i en förening ger, kanske särskilt i den familjära orienteringssporten, är oerhört stimulerande och livgivande.

TACK JÖRGEN och HELLAS för det!
Hasse Carlsson skrev den 9 augusti, 2021 kl. 18:49
Hej igen!

Ännu en måndag i Granby. Idag var det Kenneth Berglund, Åke Johansson, Hasse Eriksson och jag som var där. Eva Gustavsson kom också dit för att göra förberedelser inför den kommande helgens tävlingsarrangemang (Gladödubbeln) ihop med Snättringe.

Kenneth och Åke tog en promenad medan Jag och Hasse E tog några kontroller från flera av de banor som Danne och Tina Klang lagt vid Linneaberg. Hasse hade gjort urvalet och vi kämpade på och klarade de som Hasse E valt ut på dryga timmen.

Väl åter fikade vi och när vi var klara dök Rolf och Kristina Skoglund plus Danne och Tina Klang upp för att hålla ett planeringsmöte inför vårt arrangemang av Stockholms Sprint-DM vid Eriksdalsbadet den 11 september.

Som vanligt en kalasdag. Denna gång med inslag av flera aktiviteter än de som tillhör måndagsstandarden.

KUL var det! Ni är alla välkomna!
Hasse Carlsson skrev den 8 augusti, 2021 kl. 18:26
Hej!

Till och med idag, den 9 augusti, har 137 banor köpts och betalats med swish. Av dessa har 109 stycken registrerats i Livelox och alltså med säkerhet använts för seriös orientering.

Bra tycker jag!
Hasse Carlsson skrev den 2 augusti, 2021 kl. 23:29
Hej!

Idag har jag, Hasse Eriksson, Åke Johansson och Levi Lillkvist ännu en måndag varit ut till klubbstugan.

Idag satsade jag, Hasse E och Levi på att ta oss an bana D av 70+-banorna vid Linneaberg. Alla tre gjorde sällskap till startpunkten men där bestämde Levi och jag oss för att göra sällskap på ett vänstervägval till första kontroll medan och Hasse E beslöt att ta ett högervägval.

Levi och jag valde nog det sämsta alternativet för vi såg inte till Hasse förrän vi kom tillbaka till Granby. Vår "dynamiska duo" gick fram genom skogen som en vandrande diskussionsklubb i maklig takt. Vi han diskutera massor av intressanta ämnen och då och då hittade vi en kontroll.

Det tog lång tid och när det var dags för den sista efter nästan två timmar, bestämde vi att det var dags att, efter lång tids letande, strunta i den och ta oss direkt i mål och vidare till Granby i stället.

När vi kom dit, då både trötta, törstiga och hungriga, så satt Åke där nyduschad och fräsch efter en tur till Ormputten.

Vederkvickta av vatten, kaffe, mackor och mera snack kände vi oss mogna för hemfärd Det hade då börjat regna och åska och när vi passerade genom Huddinge föll ett regelrätt skyfall som punkt för denna måndagsträff.

Kul hade vi det och kommer säkert att göra om det nästa måndag.
Jonas Ernfridsson skrev den 29 juli, 2021 kl. 19:44
Med anledning av Barbro Lundins frånfälle:
Johnny och Barbro kom väl till Hellas genom grannen Bo Winalds start att lära ungarna i Slagsta att orientera, en verksamhet som senare bidragit till flertalet av nutida ledare i Hellas Orientering.
Sverker Tirén citerar på hemsidan 12 dec 2020 om sin dokumentär i Sveriges Radio 1988 om Hellas med Johnny Lundin som huvudperson, att hustrun Barbro tillstår att hon rentav kan hata denna klubb som maken la ner hela sin själ för. Visst Johnny borta sedan många år var en framsynt idéspruta av stora mått inom klubben och oöverträffad sedan dess, men Barbros stabila stöd kunde han lita på och hennes klingande skratt vidimerade också detta.
Barbro arbetade många år inom Botkyrka kommun och förmedlade där kontakter, som var värdefulla för utbölingen Hellas. Hon skrev rent manuskripten till flera av våra tryckta skrifter "För vandring i nutid och forntid i Tyrestaområdet, Ösmo-Sorunda m fl andra kartområden, som vi verksamt marknadsförde våra kartor med.
Tack Barbro!
Hasse Carlsson skrev den 27 juli, 2021 kl. 08:01
Hej!

Redan första dagen kom det in swishbetalningar för 14 banor!

BRAVO! 😀
Hasse Carlsson skrev den 26 juli, 2021 kl. 19:32
Hej igen!

Idag, 26 juli, har jag varit i vår klubbstuga i Granby tillsammans med fyra andra 70-plussare. Ett trevligt och samspelt gäng.

Inga stordåd utfördes men vi tog förstås en promenad, Tre av oss en ganska lång och två en lite kortare.

Det var riktigt kul att se att flera orienterare från olika klubbar sprang kors och tvärs i skogen på jakt efter kontroller på någon av de fyra banor som våra medlemmar Tina & Danne Klang har lagt i 70+ligan i den fina Granbyskogen. Första dagen idag som banorna var tillgängliga.

Vi såg/träffade bland andra Magnus Haraldson, Rune Rådeström och flera andra som vi inte hann känna igen.

Vår väg korsades också av åtminstone tre larver varav vi kunde identifiera en som varande en "Mindre Påfågelsspinnare". Kul att se och med hjälp av Google Lens kunna identifiera.( Bild av den gröna larven finns på vår facebooksida.)

Givetvis avslutade vi vår dag vid klubbstugan med dusch och fika. En rätt viktig del av våra dagar i Granby.
Hasse Carlsson skrev den 25 juli, 2021 kl. 15:12
Hej,

här en "rapport" från min insats på bana 3 (2,4 km) i torsdags den 22juli vid Fållan.

Tog mig ditmed buss till Slussen och tunnelbana till Farsta strand. Därifrån ungefär 2,5 km promenad till start.

Väl igång att plocka de 18 kontrollerna kom jag snabbt till insikt om att området var rejält kuperat och att det var väldigt varmt. Jag beslöt därför att ta kontrollerna i promenadtakt med många stopp för att dricka medhavt vatten och juice.

Det gick till största delen rätt bra, utom mellan kontroll 12 och 13 dit man skulle ta sig på vägar, över broar över en bäck och under väg- och järnvägsbroar. Där snurrade jag bort säkert 20 minuter innan jag fattade att jag skulle under järnvägen för att komma till det sista skogspartiet och de sista 7 kontrollerna.

Kämpade på och nådde målet efter ett par minuter mer än två timmar.

Ganska hungrig promenerade jag tillbaka till Farsta strand där jag köpte korv och dricka innan jag lät SL ta över transporten hem.

Kanske det låter som att jag haft en alltför jobbig stund vid Fållan men banan som lagts av OK Södertörn var utmanande och kul så jag sänder ett, i dubbel bemärkelse, varmt TACK till arrangören.
Hasse Carlsson skrev den 19 juli, 2021 kl. 16:59
Hej!

Idag (19 juli) var det dags för en träff i klubbstugan i Granby igen!

Jag tog buss 474 till Slussen, gick därifrån till Södra Station. Tog pendeln till Huddinge Centrum där mina kamrater Hasse Eriksson och Åke Johansson plockade upp mig gav mid skjuts den sits biten till klubbstugan. På plats där var redan Levi och Peter Lillkvist.

Efter ombyte så gav vi oss så ut på en vandring via Linneaberg genom skogen till Öranvägen och så längs den tillbaka till Granby igen.

De flesta av oss fem duschade och sedan drack vi kaffe, te och vatten samt åt upp våra matsäckar. Under tiden pratade vi en hel del om vårt kommande arrangemang på Djurgården under augusti.

Levis hustru Monika kom också på ett kort besök (för att kolla hur Levi och Peter skött sig?)

Vi hann även att dryfta världsproblem, miljöförstöring samt skötsel av klubbstugan och dess tomt innan det var dags för hemfärd.

Hasse Carlsson för "Stugkommittén"
Hasse Carlsson skrev den 14 juli, 2021 kl. 18:13
Hej!

Idag, 14 juli, gjorde jag mitt första "lopp" på nästan ett och ett halvt år. Det skedde på Luffarligan vid Kolarängen.

Tog bana D, tre kilometer. 61:32 Blev tiden och den räckte till femtonde plats. Elva fullföljande och sex som inte blev godkända kom efter i resultatlistan.

Höll väldigt lågt tempo (nödvändigt med hänsyn till att det var nära 30° varmt) och slapp därmed misstag.

Kul att träffa många som jag inte sett under pandemin.
Hasse Carlsson skrev den 6 juli, 2021 kl. 13:27
En måndag i Granby

Igår träffades några av klubbmedlemmarna, som vanligt på måndagar, i klubbstugan i Granby. denna gång var vi bara tre personer men trevligt hade vi det ändå.

Vi tog en stillsam promenad tur och retur Linneaberg och därefter drack vi medhavt fika och åt mackor. .
Irina Nyberg skrev den 24 juni, 2020 kl. 15:06
Hej!

Vill du ut och springa mera?
Är du intresserad att planera in, sätta ut och ta in kontrollerna på Hellasgården mot en ersättning kontakta gärna oss på Hellasgården. Mejla konferens@hellasgarden.se eller irina@nybergforlag.se

Vi ser fram emot att träffa dig!
Hasse Carlsson skrev den 16 april, 2020 kl. 13:35
Första träningen sedan 7 mars!

6 kontroller på årets Naturpass från
(Gustavsbergs OK).

Men det var verkligen en skön omväxling för en Coronatrött 70+are. Ute i skogen med en konkret uppgift att göra.

Lika bra som att baka som var gårdagens distraktion.
Varför har vi fortfarande samma i och för sig vackra/lockande foton som öppning på hemsidan? Det finns ju alltid aktuellare saker attt informera om (exempelvis vårt arrangemang den 23 januari på Djurghården! skrev den 15 januari, 2020 kl. 12:18
Varför envisa med en hemsida vars öppning är i och för sig vackra och allmänt presenterande foton? Vi borde väl som start på hemsidan meddela det mest aktuella (t ex vårt arrangemang den 23 januari)?
Sverker Tirén skrev den 17 december, 2019 kl. 22:51
1988 gjorde jag för Sveriges Radio en dokumentär som handlar om Hellas Orienterings väg från höstliga förberedelser och fram till den stora Tiomilabudkavlen. Programmet är långt, 50 minuter, och innehåller - måste jag tillstå - en del longörer.
Men om någon vill återuppleva den tid som flytt - med Johnny Lundin som huvudperson, och även med hustrun Barbro Lundin, som tillstår att hon ibland rentav kan hata denna klubb som maken la ner hela sin själ för...
Ja, då är det bar att googla på programmets titel "Roligare kan man inte ha".
hellasorientering skrev den 12 november, 2019 kl. 18:58
FÖRVARNING om ÅRSMÖTE 2020

Snart är 2019 till ända, jul- och nyårshelgerna rusar förbi och det är plötsligt ett nytt år!

Det innebär att vi i Hellas Orienteringsklubb måste hålla ett årsmöte för att redovisa det gångna året och besluta om planer för det kommande.

Styrelsen har beslutat att 2020 års årsmöte ska hållas onsdagen den 19 februari klockan 18.30 i klubbstugan Granby.

Kallelse med förslag till dagordning kommer att sändas ut per mejl i slutet av januari 2020.

Vill du komma med förslag om förbättringar/förändringar av vår verksamhet måste du skicka in skriftligt förslag om detta så att det är styrelsen till handa senast den 31 december 2019.

Årsmöteshandlingar som Verksamhetsberättelse 2019, Verksamhetsplan 2020, Budget 2020 kommer att göras tillgängliga digitalt på klubbens hemsida senast den 10 februari. Kommer att meddelas per mejl exakt när och hur du får tillgång till dem. Fysiskt kommer handlingarna att, i begränsad upplaga, finnas tillgängliga på årsmötet.

Hans Carlsson
För STYRELSEN
Errol Wicksell skrev den 25 oktober, 2019 kl. 11:04
Hellas orientering har satts upp på Vinterserien 23/2
Granbygubbarna 75+ tycker att en yngre generation
födda på 50-60 talet tar över enkla arrangemang typ
vinterserien och sommarserien.
Jonas har idéer om var vinterserien ska gå.
Anders W skrev den 11 oktober, 2019 kl. 19:28
I morgon är det den stora 25-manna stafetten i Västerhaninge/Jordbro.
Med många lag från hela Sverige och norden.

Jag har rest vårt klubbtält i fint läge och det är en riktig fin arena. Tältet står på plats 506 lätt att hitta.

Laget har nummer 120 på nummerlapparna. Starten sker vid 09.00 och det är 25 st löpare i laget.

Vi har nu kvällen innan lite bekymmer med sjukdom och brist på tjejer/damer.

Via eventor.se och 25manna.se hittar ni mer information om tävlingen och det preliminära laget.
Sverker Tirén skrev den 3 augusti, 2019 kl. 16:43
Visst är det påfrestande med människor andra konstiga världsdelar, ni vet de där som attackerar i tunnelbanan och påstår att det bara behöver en krona för närmaste uppehållande!
Det måste väl vara rena rama påhittet.
Jag håller hårt om min plånbok med flera sedlar.
Väl framme i Farsta centrum är jag orolig: Ska min särskilde vän, den dövstumme, vara på plats?
Frågan är akut. Eftersom jag delar liv med en Jack Russel-hund som absolut vägrar sekunder av ensamhet, står mitt, vårt, hopp till den dövstumme; och gudilov han är på plats, och han nickar lugnt när jag anländer med min Rasmus, han är förtrogen med denna varelse, och det är ömsesidigt.
Notera detta. Det finns uppenbarligen hundar som får ångestanfall när det lämnas i band utanför en galleria med rikhaltigt utbud. Och hundar som har förstånd att vänta i något sällskap, de väntar lugnt och fint, samman med en dövstum och på sitt vis språksam vän.
Därmed kan jag i godan ro uträtta mina ärenden, i denna galleria som rymmer allt från rambutik till optik och coop, och kommersiella kvadrater som är förbjudna för hund.

Hur bör rimligen en dövstum hundpassare belönas? Kanske har till slut Rasmus krävt minst uppemot en halv timme!
Å andra sidan tycks hund med sällskap ha det bra, och vice versa. Jag vill tro det, när jag närmar mig de två, och protesten kommer som alltid, en femtilapp är för mycket, han grymtar argt, jag framhärdar : du gör mig och Rasmus en ovärderlig tjänst, jag bugar mig.
Och så gör även han, min vän, han bugar sig, och jag avlägsnar mig med mina kassar och ett samvete som är ganska belåtet men inte alldeles befriat.
Sverker Tirén skrev den 30 juli, 2019 kl. 23:58
Vad vet DN om Tove och Ruslan?

Var utan Dagens Nyheter en hel vecka! Som sammanföll med O-ringens tusende dramatik, det måste vara bekant för DN:s sportredaktörer! Plöjer tidningsbunten.
Ringer sedan DN. Kommer inte fram till rätt person. Tydligen är en enda person den rätta och inte blir jag uppringd.
Vill fråga om vilken nyhetsvärdering som råder. Var det inte på sin plats att göra ett rejält porträtt på en av Sveriges absolut mest suveräna idrottare, hon som vann alla fem etapper i elitklassen!
– Du menar den där tjejen som är skidorienterare, Tuva Alexson, vi skrev om henne en gång, men det är ju stendött mitt i sommaren, om du ursäktar...
– Jo, men det gäller O-Ringen, nu!
– Det är väl mest ett tältläger, va?
– Tove Alexandersson vann alla fem etapper, och stod som segrare för sjätte gången. Löpte i mål med en sammanlagd marginal på 33 minuter och 1 sekund!
– Å fan.
– Bland herrarna vann Ruslan Glebov, ett par minuter före Emil Svensk.
– Det avgör vet du, om segraren är svensk, inte tvåa. Folk kan inte hålla reda på massa konstiga namn!
- Som exempelvis i Hammarbys fotbollslag?
– Det är mycket speedway nu, glöm inte det, och man kan inte jämföra päron och äpplen!
– Jodå, det går bra, Ruslan Glebov är ukrainare och springer sedan många år för nackaklubben Ravinen. En ytterst sympatisk klubbmedlem och orienterare i världsklass.
– Men hur stavar han sitt namn? Russkan Klevbov, alltså, kanske vi kan göra nån grej på honom om det blir VM, typ.
– Gör helst inte det. Eller: Läs på innan ni skriver. Ibland tycks total tystnad vara DN:s vanligaste och säkraste sportjournalistik.
Sverker Tirén skrev den 19 juli, 2019 kl. 23:37
Charlotta - jag vill gärna vara medhjälpare den 21 september (beredd på olika slags uppgifter). Meddelar dig också via sms.
Sverker Tirén skrev den 9 juli, 2019 kl. 23:59
Så bra att Mastloppet lockade sedvanlig stor deltagarskara (trots lite grinigt väder) - och med exempelvis många norska deltagare; Eventor ger som vanligt förnämlig information.
---
Själv ägnade jag eftermiddagen åt bland annat "Sommarprataren" Carina Bergfeldt. Och utropar som så ofta görs i medierna: MISSA INTE hennes Sommar. Klart mest angeläget hittills.
Sverker Tirén skrev den 6 juli, 2019 kl. 22:40
Vill samåka till Mastloppet, Granby nu på tisdag 9/7

Hej - eftersom jag numera ogärna kör bil önskar jag skjuts till vår tävling (där startdjupet ju är stort - klokt!).
För min del skulle det passa bra att anlända till Granby ungefär kl 13.30; har ärende vid Globenområdet, och kan hämtas upp t ex någonstans invid Nynäsvägen.
Är självklart beredd att göra funktionärsinsats (och ev. ta en promenad runt lättaste/kortaste banan.
Sverker T skrev den 4 juli, 2019 kl. 17:18
Varmt tack vänner, för uppmuntrande inlägg på min blogg!
De hjälper fram skrivglädje, även när ämnet är "Gravallvar", som senaste tiraden är rubricerad.
Ordet "tirad" betyder ungefär "ordsvall", och somliga av mina blogginlägg är tveklöst långa (alltför långa), skrivna i entusiasm över att det finns läsare som bryr sig, och som ofta kommit, och även nu kommer, med gensvar som betyder mer än ni anar!
När Hellas hemsida gjort vissa justeringar är jag övertygad om att bloggen - kanske inklusive ett urval av det som publicerats och kommenterats alltsedan 2006 blir möjligt att finna för dem som så önskar.

Men betänk samtidigt att det mest akuta, för en blogg placerad på en idrottsklubbs hemsida, ofta är att anknyta till verksamheten i sig - till sådant som att Hellas kommande tisdag den 9 juli arrangerar det mycket uppskattade Mastloppet (vid Granby, se info under "Verksamheten" och Eventor)!
Kenneth skrev den 3 juli, 2019 kl. 17:52
Hur gör man för att läsa Sverkers senaste tirad?
Thomas Holtz skrev den 1 juli, 2019 kl. 08:52
Jag är geolog och måttligt it bevandrad men dristar mig ändå att fråga. Var ligger problemet? Tirens tirader i sin ursprungliga tappning finns väl kvar i "cyberrymden" och kan plockas fram och biläggas som länk till hemsidan.
Funktionellt, överskådligt, lättillgängligt och dessutom inte helt obekant utanför den genuina Hellas kretsen.
Michael Hultsten skrev den 29 juni, 2019 kl. 20:35
I Gravallvarligt skänker Sverker oss vackera minnen av levande döda i ett landskap som inte låter sig ruckas av tidens tand bortsett från ett ingripande av typ Gud.
Micke N skrev den 28 juni, 2019 kl. 14:21
Sverker har skrivit en ny tirad - rekommenderar att du läser! Rubriken talar: Gravallvar... Och rymmer en mer bokstavlig mening än vad jag först anade.

Tiraderna har ännu ingen fungerande funktion för att kommentera, så kommentera gärna här istället!

Thomas - kul att du följer oss - och speciellt då Sverker. Vi hoppas kunna skapa en funktion så att skatten av redan publicerade tirader blir tillgänglig på denna (nya) sida. I dagsläget får du och vi andra glädja oss åt det nya som Sverker bjuder på!
Thomas Holtz skrev den 26 juni, 2019 kl. 17:44
Det har tydligen hänt "saker" med hemsidans layout. Måhända till det bättre men sannerligen inte lätt att hitta i för den inte helt invigde. Var kan jag tex finna tirens tiraders äldre material?
/forntida hellen
Micke N skrev den 17 maj, 2019 kl. 15:23
Tror att Granby i morgon blir riktigt bra. Du har väl packat matsäcken och lagt ned dojjorna? Ses där!
Lotta Thureson Giberg skrev den 6 maj, 2019 kl. 09:45
Hellasmedeln 2019
Hellas arrangerar en medeldistanstävling lördagen den 21 september med arena Svartbäcksskolan i Haninge.
Vi behöver hjälp av dig som arrangör i någon funktion. Du kan få hjälpa till att sätta ut kontroller, snitsla förbjudna områden eller hjälpa till vid starten, i sekretariatet, som parkeringsvakt eller i serveringen. Ett bra sätt att lära sig mer om vad ett arrangemang innebär. Även du som inte varit med så länge är varmt välkommen som arrangör.
Anmäl ditt intresse till Lotta Thureson Giberg, per mail charlotta.thureson@telia.com, eller genom sms 0708-790750.
Vi behöver vara fler, hoppas att vi hörs!

Lotta Thureson Giberg
Tävlingsledare
Hellasmedeln 2019
Leonas skrev den 5 maj, 2019 kl. 18:22
Hellas ansvarar för teknikträning (Sydsamarbetet teknik) vecka 20. Banorna planeras i Paradiset av mig. Skulle någon kunna hjälpa sätta ut kontroller eller skjutsa mig och Galina till Paradiset nu på lördag eller söndag (Paradisets naturreservats parkering)?
Anders W skrev den 27 april, 2019 kl. 17:43
En spännande eftermiddag att lyssna till vårt fantastiska damlag från Tiomila i Skåne. Det var ju det största på gång när Nadja råkade ut för sin skada/incident men hon höll ihop det och det var strålande avslutning.
GRATTIS tjejer där var en ny seger nära. Bra även av kombinationslaget.
Errol skrev den 27 april, 2019 kl. 09:22
Hej. Damlaget finns nu i startlistan
Björn Stolt skrev den 25 april, 2019 kl. 10:12
Hej Hellas
Var bussig och presentera damlaget till 10-mila, gärna med deras meriter.
Tack
Björn
Micke N skrev den 23 april, 2019 kl. 11:37
Hej Kalle!
Mer info om kursen hittar du här:
https://www.hellasorientering.se/tranatavla/

Den som anmäler sig får ytterligare information, men kort: Ta med kläder för att vara utomhus.

Vi går igenom olika steg, vi börjar med kartförståelse, sedan mer om ledstänger och karttecken, och därefter lär vi oss allt 🙂 om kompassen.
Kalle skrev den 23 april, 2019 kl. 08:05
Hej. Hur fungerar det med nybörjarkursen,
någon som vet? Lite skralt med info, utöver
att det är kl 18.00 vid Hellasgården.

Vad ska man ta med sig / annat att veta?

Någon som vet lite mer? / Kalle
Micke N skrev den 22 april, 2019 kl. 16:06
Hej! Ja - nybörjarkursen drar igång kl 18!
Sverker skrev den 20 april, 2019 kl. 20:48
INSTÄMMER I ALLT DET BERÖM SOM NYA HEMSIDAN FÅTT - TACK ALLA KRAFTER SOM MEDVERKAT I DETTA JOBB!
(EN DETALJ, SOM KANSKE ÄNDÅ ÄR VIKTIG - DET SAKNAS KLOCKSLAG FÖR TISDAGEN 23 APRIL, START FÖR NYA MEDLEMMAR - kom gärna i god tid före KLOCKAN 18.
Hoppas att många känner sig välkomna, barn, ungdomar vuxna!

(PS: "TIRÉNS TIRADER" KOMMMER MYCKET SNART MED NYA INLÄGG)
Pernilla skrev den 18 april, 2019 kl. 19:45
Vilken superduper fin och tydlig ny hemsida!!
Leonas skrev den 18 april, 2019 kl. 06:56
Snygg hemsida! Bra jobbat alla som var med och utvecklade den!
Errol skrev den 15 april, 2019 kl. 14:46
Hej. Snygg hemsida men saknar en rubrik
Länkar där man kan hitta hemsidor till olika
arrangemang typ tiomila 25 manna o-ringen osv.
Björn Stolt OK Ravinen skrev den 12 april, 2019 kl. 19:58
Grattis Hellas till den nya hemsidan som ger en upplysande information om Hellas historia från födelse till dags datum. Hoppas er nybörjarverksamhet ger unga nya medlemmar som klubben kan bygga vidare på.
Ett omfattande arbete har lagts ner på hemsidan som känns som en nytändning för Hellas OL.
Micke N skrev den 27 mars, 2019 kl. 06:29
Hej, fint!
hellasorientering skrev den 15 mars, 2019 kl. 13:27
Kul med ny hemsida!

Kontrollpunkter

Material till hemsidan

Har du text och/eller bild som du vill publicera eller övriga frågor om hemsidan, kontakta Björn, E-post eller   Hasse, E-post så hjälper vi till.


Länkar

Övrigt
Information och nyheter om orientering. En mycket bra hemsida för dem som är nya inom orienteringsidrotten.
Bevakar allt inom orienteringsvärlden med snabba uppdateringar.
Håller koll på hur klubbens alla löpare "rankas" i Sverige. Statistik och personliga resultatkort.
Analysera dina sträcktider från alla tävlingar landet runt.
Köp dina orienteringstillbehör online.
Det elektroniska stämplingssystemets hemsida.
Programvara för att fixa tävlingar och träningar med Sportident.
Programvara (open source) för att fixa tävlingar och träningar med Sportident.
Bertil Lundkvist är välanlitad vad gäller färgutskrifter av kartor och banpåtryck.
Resultat och dylikt från Luffarligan, Vinterserien och Sommarserien.
Sörmlands och Västmanlands OL-veteraner.