Om klubben

Hellas orientering välkomnar alla som är intresserade av orientering, såväl ungdomar och motionärer som elitlöpare. Vi tränar vid vår klubbstuga i Lissma på lördagar, främst under vintersäsongen, och vid Hellasgården på tisdagar. Varje vår genomför vi en nybörjarkurs.

Kontakt

Ordförande
Anders Thureson, 070-531 36 77  E-post

Kassör
Jan Dahlin, 070-535 47 22 E-post

Ungdomstränare
Leonas Mockunas, 070-072 52 75 E-post

Nybörjarkurs
Leonas Mockunas, 070-072 52 75 E-post

Historik

Journalistlegendaren och hellenen Sven Lindhagen arrangerade redan den 8 december 1918 en av de första orienterings-tävlingarna i Sverige. Och sportens galjonsfigur under många decennier, Bertil Nordenfelt, var också hellen. Han var mannen bakom bildandet av Svenska Orienteringsförbundet 1935, och var fortfarande aktiv vid över 90 års ålder!

Hellasorienterarna hade annars sin glansperiod under 40-talet, med namn som Stig Hedenström, Holger Thorsson och Olle Oldaeus.

Roligare kan man inte ha … Lyssna på radiodokumentären från 1988 av Sverker Tirén.

Stig Hedenström Med dessa i spetsen erövrade Hellas flera SM och blev också segrare vid den första Tiomilabudkavlen 1945. Sju år senare blev det seger igen – men inte förrän under 60-talet kom Hellas igen på allvar i elitsammanhang. Då var det nära ännu en seger, och juniorerna tog exempelvis tre SM i budkavle. 1972 fick vi en damsegrare vid natt-SM genom Christina Sjölander. Skidorienterarna tog under dessa år hem tre kavle-SM, liksom en individuell seger 1978 genom Harald Tirén.

Men den viktigaste insatsen gjorde nog Hellas genom sin kartverksamhet, som fortfarande är i full gång. Pionjärerna var Lars Ottoson och Jonas Ernfridsson.
Jonas Ernfridsson De insåg i början av 60-talet vikten av nyritade kartor i modern skala - och rätt snart var de bästa partierna av Södertörns sönderskurna hällmarksterräng fint kartlagda. Därmed fick också klubben den ekonomiska möjligheten att satsa vidare, vilket exempelvis medfört att Hellasorienterarna idag har ett förnämligt klubbhus vid Lissma söder om Huddinge, i kanten av den bästa (svårast tänkbara) orienteringsterrängen.

Sedan början på 90-talet har Hellas faktiskt haft världsorienterare i sina led. Främst genom bröderna Jan och Jörgen Retsloffs kontakter har Hellas åstadkommit ett intensivt samarbete med Litauens bästa orienterare.
Vidas Armalis VM-löparen i USA 1994, Vidas Armalis, har under hela 90-talet och framåt varit hellen.
Och han har sedan också haft sällskap av andra landsmän i klubben, exempelvis: Svajunas Ambrazas, rankad som 10:e i världen 1995, och Marius Mazulis, en annan löpare i världsklass. Med litauisk hjälp har alltså det ärorika Hellas hyfsat hållit ställningarna.
Under det nya århundradet har litauerna fått sällskap av både ryssar och tjecker. Världsstjärnan Tanja Ryabkina från Ryssland har gjort att Hellas återigen nämnts i stora sammanhang, utöver att hon själv tagit ädla medaljer och titlar i stora mästerskap och världscuper.
Det utökade utländska intresset för klubben resulterade i en oväntad historisk första seger för damerna på Tiomila år 2007. Det vinnande laget bestod av Larisa Stanchenko, Capucine Vercelotti, Kristina Rybakovaite, Irina Petrova och Tanja Ryabkina. Tre ryskor, en lituiska och en fransyska.