O-Ringen i ÅRE 2023 – Tur och Retur – En klubbresa

Mellan den 22 och 30 juli gjorde vi i Hellas Orientering en klubbresa till Åre för att delta i årets O-Ringen. Vi bodde i stugor belägna i Tegefjäll några kilometer väster om Åre By. Resan dit gjorde vi individuellt i egna bilar. Till exempel åkte jag och Ingrid upp i två etapper så att vi kunde besöka en gammal arbetskamrat till Ingrid, en kamrat som också brukar spela golf med Bosse Winald på somrarna.

Lördagen före etapp 1, då alla kommit, samlades vi till ett möte om tex transporterna till och från etapperna. Starttiderna var ju ganska spridda så det gällde att tänka till ordentligt. Jag hade turen att dela stuga med Ove och Maggan Andersson och Agnes Björk och vi kunde de första 4 etapperna lösa transporterna inom ”huset”. Dvs Ove körde oss alla till alla de första 4 etapperna. Ingrid och jag handlade diverse förnödenheter och köpte varsin pizza på en restaurang i Åre by. De skulle stänga om 10 minuter så vi fick äta dem hemma.

De första två etappernas Arena låg vid Trillevallen. Första etappen var för min del (H75Kort) 2630 m lång. Terrängen var enligt min mening rätt tuff med tät vegetation, myrar och en del kraftiga stigningar. Banan visade med stor tydlighet att jag borde varit mycket bättre tränad. Jag blev så trött att jag inte kunde koncentrera mig och lösa de problem som uppstod efter hand och jag valde att ge upp en av kontrollerna och därmed bli bokförd som ”Felstämplat” redan första dagen. Lite plåster på såren fick vi då vi åt en överraskande god pasta med heta räkor på en restaurang i Duved.

Andra etappen bestod till större delen av fjällorientering med väldigt stora nivåskillnader vilket passade min fysiska kondition väldigt illa och jag valde även denna dag att ge upp en kontroll. Hann i alla fall njuta av en härlig fjällnatur i fint väder med, ibland, storlagen utsikt. ”Felstämplat” blev alltså min dom även denna etapp. På kvällen grillade hela gänget korv, grönsaker och annat samt åt diverse chips och andra tilltugg som fanns att tillgå. En och annan öl och vinglas slank också ned, nästa dag var ju tävlingsfri.

Tisdagen den 25 juli var alltså en tävlingsfri dag vilket passade min orienteringsförmåga alldeles utmärkt. Tyvärr hade då Ingrids vänstra knä som redan innan resan startade värkte nu blivit så illa att vi fick åka till vårdcentralen i Åre. Där fick Ingrid bra hjälp med goda råd och ett par kryckor till hjälp. Inte optimalt för en ledig dag men till kvällen haltade vi in på en restaurang i Duved där vi åt pasta med heta räkor. Jättegott!

Etapp 3 som gick i Järpen bjöd en terräng som passade mig betydligt bättre och jag tog alla kontrollerna utan större problem. Dock inte någon framskjuten placering (58:e, med 68:28 min på 2730 meter) men några hade jag i alla fall efter mig. För övrigt var det fler än jag som uppskattade terrängen som mer liknade den vi var vana vid. Någon (kanske jag) utbrast ”äntligen lite riktig orientering” … Åt pizzorna vi köpte av Coop på lediga dagen, amerikansk typ med väldigt bra smak.

Den onsdag fick vi (Ingrid) och besök av en celebritet från orienteringsvärlden då Birgitta Billstam hälsade på sin gamla (för 55 år sedan) klasskamrat till Ingrid. Birgitta hade även denna dag vunnit sin klass (D75) såsom hon gjorde alla dagar utom den första då hon ”bara” blev tvåa.

Så blev det dags för två etapper från Arena Ånn där terrängen bjöd många gröna partier och en hel del myrar. Vid starten av etapp 4 regnade det kraftigt och man blev nerkyld och nedstämd. Det blev också alltför svårt att klara kartläsningen och följa terrängen när glasögonen såg ut som fönster i en forna tiders fiskaffärer. Allt jag såg var ”typ” pixlat. Jag gav därför upp försöken att hitta första och andra kontrollen men regnet minskade och jag fixade resten in till målet. På kvällen åt vi pasta med pesto, helt OK.

Etapp 5 kommer jag att minnas särskilt, bland annat för att HD75 och HD80-Kort fick busstransport en del av de 3800 meterna till start. Heder åt den som kom på det! Men de starkaste intrycken gav mygg, knott och ett begynnande regn vid starten. Regnet vid starten visade sig snart vara inledningen till en, vädermässigt, alldeles förskräcklig etapp där hällregn, åskdunder, blixtar och hagel (marken blev stundtals helt vit) dominerade min upplevelse denna dag. Värst var en av de allra värsta åsksmällarna i min närhet då det luktade bränt och en person började skrika som jag tyckte hjärtskärande. Otäckt! Du anar säkert att mina glasögon även denna gång gjorde det svårt för mig och helt rätt, jag missade 4:e kontrollen. Kuriosa från etappen är att jag kom lite ur kurs mot slutet av banan och jag fångades upp av miniknatets bana och sprang den fram mot de två sista kontrollerna.

På kvällen samlades alla för fotografering, lagbilder och bilder av pristagare i vår interna spurttävling över långa och leriga upplopp. Leonas delade ut priserna och fick själv en korg med diverse gott som tack för att han, Galina och William fixat hela vår vecka på ett mästerligt sätt. Utan dem hade vi aldrig fått denna vecka avkrävande orientering och gott kamratskap i fjällvärlden. TACK för det!

På kvällen åt vi som bodde på ”Mellanalpen 8A” middag med vin på ”Restaurang Agnes”. Där serverades stekt haloumi, ungsbakade potatisklyftor, tzatziki och en god sallad. Härligt Agnes!

Hemresedagen börjades med packning av det sista och avresa var och en enligt sina planer. Ingrid och jag tog oss först till Överhogdals Forngård där vi åt våfflor med rökt röding och tittade på ett litet men fantastiskt museum om traktens textilhantverk. Där fanns avbildningar av Europas äldsta tapeter mer än 1000 år (originalet finns på Jamtli i Östersund). Sedan drog vi vidare mot Sandviken där vi hittade Mulligans Pub som vi kunde parkera så nära att Ingrid med stöd av sina kryckor orkade kämpa sig in på. Där fick hon en härlig hamburgare med ost och bacon medan jag åt riktigt god ”fish and chips”. Det gjorde oss starka nog att köra vidare ända hem till Gustavsberg.

/Hasse Carlsson

Bonusmaterial från Ingrid som på grund av sitt värkande knä mest varit bunden till vårt hus. Hon har läst och läst … och har tre tips på bra böcker som hon tror ni skulle uppskatta:

  • ”Lektioner i kemi” av Bonnie Garmus
  • ”Himmel över Alaska” av Kristin Hanna
  • ”Den frusna trädgården” också av Kristin Hanna

Håll till godo!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *