Med Leonas i Litauen

Den 4 till och med 6 oktober åkte 17 orienterare och supportrar på en tränings- och allmänt utvecklande resa arrangerad av Leonas Mockunas och hans hustru Galina Ribediuc. Avresa från Nynäshamn på torsdagkvällen och hemkomst på måndag morgon vid åttatiden.

Det regnade och blåste ganska hårt så båtturen mellan Nynäshamn och Ventspils upplevdes av en del som ganska obehaglig. Sjögången var märkbar för de flesta och sömnen blev inte den allra bästa för många av oss. Jag vaknade några gånger bland annat när vi just passerade Fårö klockan 02.34.

I alla fall kom vi fram till Ventspils i god form och efter en minst sagt stadig frukost fortsatte vi till Vanagupe för ett första orienteringspass.

Terrängen bestod av väldigt flacka sanddyner och kontrollpunkterna var mestadels gropar eller små punkthöjder.

Strax söder om kontroll 2 fanns dock en rejäl höjd på ca 15 meter och jag fick för mig att jag skulle upp på den för att få chansen att ”stå på topp” (se bilder nedan).

På annan sida av höjden än den jag forcerade fanns en trappa.
På toppen fanns detta ”Monument” tyvärr utan förklarande texter

Efter orienterandet åkte vi raka vägen till en restaurang (HBH) där vi åt en bastant fyrarätters lunch av Litauiska specialiteter. Mycket spännande och helt nytt, åtminstone för min del. Oerhört mättsamt men också gott att pröva nya smaker.

Från restaurangen åkte vi till ett bärnstensmuseum i Palanga, beläget i ett ”slott” i en vacker park. Vi gick en guidad tur och lärde oss en hel del om bärnsten och såg många vackra produkter gjorda av bärnsten.

Bärnstensslottet
En traktor till …

Så fortsatte vi till Klaipeda där vi provianterade för frukostar att intagas på rummen i de lägenheter i Nida på Kuriska näset där vi skulle bo i tre nätter.

Från Klaipeda ut på det Kuriska näset åkte vi en kort färjetur och checkade in samt tog en kvällsmacka.

Långt och smalt med Ryssland i söder

På morgnarna var det ett gäng som startade dagen med yoga ledd av Caroline (Roberts).

Yoga i ”mammornas” rum

Så dags för vårt andra orienteringspass och vi tog bilarna till Preila. En park för bland annat orienteringssport. Det fanns tex fasta kontroller förutom de skärmar som Leonas och Galina hängde ut.

För min del hade jag 21 kontroller att besöka vilket gick hyfsat bra men sakta, särskilt därför att en av de fasta ”stolpkontrollerna” hade tagits bort och slängts på helt annan plats än avsett,

Fast kontroll
Mobil kontroll

Efter lunch på jättefin restaurang i Nida gav vi oss ut på en turistpromenad i den lilla staden och dess omgivningar. Vi besökte Parnidis dyn, Solklockan och Nida fyrtorn (se bilder nedan).

Parnidis dyn
Solklockan

Efter turistandet var det dags för vårt tredje träningspass. Elva kontroller i en inte så brant del av terrängen ganska nära vårt boende som jag och övriga klarade av utan stora svårigheter.

På kvällen samlades vi alla på ”mammornas” rum där vi drack te och kaffe samt åt Litauisk Spättekaka, en mäktig men god kaka. En mycket trevlig kväll.

Kylig morgon
Kartutdelning

Kylig morgon och dags för fjärde träningen med tuffa banor upp och ner på och runt Parnidis dyn.

Jag briljerade med att lägga kontrakurs till sjätte kontrollen och därmed få några hundra meter extra upp till fyrtornet på toppen av dynen. Resultatet av denna fadäs kombinerad med förvirring när jag letade efter min sjätte kontroll, alltså den jag kontrakursade, gav upp och struntade i kontrollerna 6 och 7. Därmed besegrades jag av Ingrid min kära sambo som lugnt och målmedvetet prickade in alla kontrollerna.

Avslutningsvis tackar jag Leonas och Galina för att de tog så väl hand om oss såväl avseende träningsarrangemang som trivsel, mat och logi.

Fina träningar har kombinerats med avkopplande och lärorika vandringar i fantastiska miljöer. Jag har helt enkelt kunnat njuta och lugnt låta Leonas och Galina ta hand om mig.

Leonas, jag är imponerad över hur väl du och Galina hanterade gruppen och väldigt glad över att ha varit med på denna resa i ditt hemland!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *