Hellas 10MILA-damlag nu i Skåne

Vi har testat terrängen, kollat på arena, pratat om taktiken och nu är bara sista förberedelserna kvar (som mat, vila, sömn, …) Alla är friska och redo att kämpa för laget! ( På bilden Gabija, Nadja och Galina.)

I årets 10MILA har vi några viktiga förstärkningar i laget. Redan till första etappen har vi en ”comeback” i form av Léa Vercellotti – syster till Capucine som har haft många fina resultat tillsammans med Hellas tidigare. Léa är fransk landslagslöpare och tidigare en av de starkaste namnen i Haldens damlag. Hennes erfarenhet sträcker sig långt tillbaka med landslaget lika som Halden i de stora stafetterna 10MILA och Jukkola. ”Jag blev lite nervös när jag hör att jag ska ta första sträckan, men det är bara positiv överraskning som jag kan och ska hantera med ett bra resultat. Fysiken och tekniken sitter där den ska, så det är bara lita på sig själv och kompassen mellan de många stora stenarna” – säger Lea.

Léa lämnar över stafetten till Gabija Ražaitytė – en rutinerad Hellaslöpare från Litauen som har varit med om många Hellasframgångar i 10MILA och vet vad som krävs för att vara i topp. Hon var med i Hellas 10MILA lag 2013 och var den som drog igång jakten för seger i stafetten med – 2.25 min snabbare än ledaren på 3:e sträckan. Gabija är med i litauiska landslaget och koncentrerar sig på de stora mästerskapen varje år. Hon är ”allround” löpare som reagerar på samma sätt inför vilken sträcka som helst: ”Om det är bra för laget så det är bra för mig”. 

Tredje sträckan, damernas ”långa natten”, lämnar vi till löpstarka Nadezhda Orlova. Hellas lilla ”ryska björn” som gillar snabblöpt terräng och när det finns någon att kämpa med i skogen. Det starkaste minnet för oss alla som var med i Falun 2016 är Nadjas spurt ner för ”mördarbacken” där hon lämnade alla som var med i skogen bakom sig och sprang om 10-tals lag. Samma i år Nadja!

Den kortaste sträckan springer Galina Rybediuc. Granbyskogen är hennes andra hem. All erfarenhet därifrån kommer säkert hjälpa henne på den tekniska sträckan. Galina springer för det Moldaviska landslaget och all koncentration efter 10MILA går till VM i Norge. Granby har lärt oss alla i Hellas att man inte får slappna av ens för några sekunder och det kommer behövas här också på den korta tekniska 4:e sträckan.

Alla i Hellas, och förresten inte bara i Hellas, kan gissa rätt på vem som ska ta den sista sträckan. Tatyana Ryabkina är ett känt ansikte i orienteringsvärlden som av många kopplas direkt med Hellas. Testa säga Hellas till orienterare utomlands, svaret kommer vara ”Aaa.. Tanja Ryabkina!”. Tanja har lett Hellas till många fina resultat, bland annat en av de seger i 10MILA. En tekniskt och fysiskt stark Tanja satsar för fullt i de stora mästerskapen och är med i landslaget. 

Tanja, vi behöver bara 2 sekunder bättre resultat än på 10MILA 2013!

Leonas och Håkan