I DN STINKER DET OM STOCKHOLMS OS-ANSöKAN

Läste med förväntan Dagens Nyheter idag. På första sidan spår av det jag sökte:

Erik Helmerson: ”Några av argumenten för att få vinter-OS till Stockholm är direkt komiska. Ledare 4”

Rubrik över ledaren:

”STOCKHOLMS OS-ANSÖKAN STINKER FORTFARANDE AVLOPPSVATTEN

Argumentationen byggs upp av ett fånigt tilltag 1997, då OS-entusiasten Mats Hulth – obs socialdemokrat – hävdade att Mälarens vatten var drickbart. Till Erik Helmersons och mångas oförställda glädje visade sig detta vara felaktigt.

Men när nu IOK utsett Stockholm – snarare Sverige med omnejd – till en av tre kandidater till Vinter-OS 2026, så gör sig Erik Helmerson oväntat slapp och demagogisk.

Det ”stinker” alltså, 21 år efter Hulths dåtida försök till PR-trick, om Stockholms OS-ansökan 2026, vilket väl antyder fusk, korruption, maktfullkomlighet (som när Putin ordande vinter-OS till Sotji?).

Sverige är en nation som under senaste seklet hävdat sig väl i en lång rad vinteridrotter – om än inte alla, det vore orimligt. 

Folkviljan torde vara positiv till ett OS i hemmanationen¸ de någorlunda idrottsintresserade är ju också förtrogna med mängder av utövare som fångat intresset; även Erik Helmerson kan nog på rak arm räkna upp åtskilliga.

Men det är kanske just där skon klämmer – den som inte begriper hur idrott alls kan fascinera, svetsa samman, ge tröst – den har kanske bara unken ironi att bjuda när den oväntade nyheten nådde oss igår: Sverige är ett av de tre länder som kan tilldelas OS, och IOK, Internationella Olympiska Komittén, påstås erbjuda nio miljarder kronor som en garant mot ekonomisk baksmälla.

Återstår tre miljarders kostnad, och säkert ännu mer. Men kanske är jag fartblind i likhet med politiker som under valrörelsens tävlade om miljardsatsningar på än det ena än det andra området. Så tre miljarder är kanske inte omöjligt att intjäna på all kringverksamhet som ett OS torde generera?

Erik Helmersons inlägg tror jag vittnar om en likgiltighet inför idrott, kanske en direkt avsmak. Sålunda: Håll ”jippon” som OS så långt borta som möjligt från vårt land. Om de nu alls ska tillåtas?

Men det finns god litteratur som härmed rekommenderas, till Helmerson och vilken idrottsskeptiker som helst:

Per Olov Enquist, ”Sekonden”, en roman som ser förbindelserna mellan skuld, religion, tro, tvivel, idrott.

Allas vår tid är knapp, och varför ägna den åt en roman från 1971?

Läs ändå, åtminstone det kapitel som börjar på sid 70:

”Tid: 29.15, nej verkligen inte illa” – om en förtvivlans patetiska cykelfärd i hård motvind för att hinna till nattvarden.

Och varför inte begrunda mediernas idrottsliga roll i en samling betraktelser, ursprungligen publicerade i Expressen från OS 1972:

”Katedralen i München”

Erik Helmerson! Jag har alltför ofta hamnat i en självförtjusning där en enstaka bild, gärna infam, fått bära en argumentation åt det håll jag förhandsönskat. Sådana texter ångrar jag, intill skam och skuld.

Och det som gör mig särskilt bedrövad inför dagens DN är markeringen ”ledare” – dvs det du skrev är inte vilken kolumn som helst, ledaren anslår ett tonläge och en auktoritet som kan riskera att alltför snabbt låsa fast DN vid en ståndpunkt i en fråga som borde undersökas, inte på förhand hånas.                  

I morse bläddrade jag, sida upp och sida ner, bland ekonomi, kultur, sport – inte en rad om ett möjligt OS i Stockholm/Sverige.

Det förstärker intrycket av att DN omedelbart har tagit ställning, inte för att granska, resonera, ge röst från skilda håll. Och detta i vetskap om att 2026 är förhållandevis avlägset – vad för problem kan på förutses? Vilka eventuella lösningar kan åstadkommas om nu Stockholm anser bäst lämpat? Vad slags värden kan ett OS gestalta, tydliggöra, om viljan finns och klokskap får råda?

Att ”stockholmarna” enligt någon enkät är negativ till OS beror väl på hur frågan uppfattas, ett OS går ut över välfärden.

Och så kan det förmodligen tolkas, särskilt om en ledande tidning som DN erbjuder en oväntat klen men styrande rapportering, som den idag, den 11 oktober 2018.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *